2024
11:19
Balandžio 19

Margučių marginimo dirbtuvėlės – 2018!

Redaguota: 2018-03-30 08:11

Kovo 29 dieną  Jašiūnų lopšelyje-darželyje „Žilvitis“ vyko renginys – duris atvėrė kūrybinis projektas „Margučių marginimo dirbtuvėlės“, kurio tikslas skiepyti pagarbą praeities kultūrai, susipažinti su senaisiais amatais. Lietuvių liaudies išmintis byloja: „Amatą sunku išmokti, bet išmokęs gali šokti“.

Esami ir būsimi priešmokyklinukai, įstaigos pedagogai ir svečiai dalyvavo prasmingame susitikime su liaudies papročiais.

 Kaip vaikus sudominti šimtmečius gyvuojančiais amatais, kaip supažindinti su netradiciniais darbo įrankiais ir priemonėmis, kaip suorganizuoti veiklą, kad mažieji galėtų ne tik pamatyti, bet ir patys išbandyti amatininko darbus? Atsakymus auklėtojos rado, pasitelkusios į pagalbą Dieveniškių istorinio regioninio parko specialistus. Į mokymus atvyko vyr. specialistė kultūrologė Irutė Eidukienė. Su salėje susirinkusiais vaikais vos tik atvykusi Irutė ėmėsi darbo: supažindino vaikus su margučių marginimo amatu, ji parodė, kaip marginti margučius, vaikai galėjo ne tik pamatyti, bet ir patys išbandyti savo jėgas. Susėdę prie mažų stalų vaikai kruopščiai dėdami vašką ant kiaušinių mokėsi spalvinimo amato: visi stengėsi sukurti kuo gražesnį gaminį. Darbavosi kruopščiai, su didele meile. Margučių buvo įvairių: skirtingų raštų, dydžių, papuoštų gėlių bei žolelių atvaizdais. Kai baigė šį darbą, nuoširdžiai džiaugėsi savo margučiais.

Tikime, kad amatų artelės šurmulys, neįgudusių pirštelių sukurti darbai pažadins vaikų domėjimąsi senaisiais amatais, o įgytos žinios ir įgūdžiai virs naudinga patirtimi.

O mes, įstaigos bendruomenė, džiaugiamės, kad kūrybinis projektas pavyko ir nepaliko abejingų, kad prie šio gražaus renginio prisidėjo visi. Smagu, jog turėjome progą išmokti šio amato.